Bitch better have my money

Jag är ett stort fan av Quentin Tarantino. Min personliga favorit är kultklassikern Pulp Fiction men både Reservoir Dogs och Jackie Brown tar sig lätt in på listan över mina favoritfilmer. Jag står för att jag tycker att Inglourious Basterds är en av de snyggare filmerna som skapats och att döskallescenen med Leo i Django Unchained är Oscarsvärdig. Tarantinos val av karaktärer, skådespelare, händelser – allting är perfekt. Det han är mest känd för är troligtvis för att göra orealistiskt våldsam film, extrema exempel är väl Kill Bill där vissa scener gjorts i svartvitt för att mängden fejkblod som behövdes var för dyr. Huvudet som får skott i pannan, svastikor som skärs in, knivhugg i ansiktet, hus som exploderar, galet mycket svordomar, knark, sprit och extremt dåliga beteenden är något jag älskar i film. Men det är ju inte bara jag som älskar Tarantino. Han är ett av världens största filmnamn av en anledning: hans skit är omtyckt. Så hur kommer det sig att när Rihanna gör sin musikvideo ”Bitch better have my money” i sann Tarantino-anda så blir den totalsågad av en så väldigt stor publik?

För dig som ännu ej lyckats se BBHMM (skäms på Dig!) och heller inte har några tankar på detta (skäms ännu mer!) så kan den förklaras såhär: Rihanna har blivit blåst på pengar av The Bitch. The Bitch antas vara den vita kvinnan som Rihanna kidnappar och utsätter för all möjlig form av övergrepp och våld men egentligen så är det kvinnans man Rihanna är ute efter. Rihanna kidnappar mannens fru i hopp om att fruns liv ska få mannen att betala tillbaka de pengar han är skyldig Rihanna men han bryr sig inte om varken sin fru eller Rihannas rätt. Som hämnd ska Rihanna mörda honom efter att ha utsatt hans fru för våld. Visst låter det som en perfekt movieplot? Förstå då hur genial musikvideon är!

Den här romantiseringen av våld i populärkultur kan självfallet ses som ett problem men det är en omtyckt genre. Så varför skriver folk att Rihannas musikvideo borde ha haft en oväntad skruv på allt våld och att den inte alls är rolig? Varför är det så mycket negativitet om Rihannas video i sociala medier? En snabb hashtag-sök på Twitter (#BBHMM) och den kommer upp en hel rad tweets om att den a) är jobbig att se på b) är skitjobbig att se på c) är fruktansvärd att se på och allt detta refereras till det våld som Rihanna utsätter en annan kvinna för. Ja, våld är ett problem men jag tror verkligen inte att folk skulle skrika sig hesa om Tarantino gjort en film på detta tema med samma mängd våld. Så varför dissar så många Rihanna?

skrik10

Är hatet mot Rihanna kanske så enkelt att det finns är för att hon är kvinna i en mansdominerad värld som sjunger om att ta tillbaka det som är hennes? Är det för att Rihanna är en rasifierad kvinna som utsätter en vit kvinna för våld? Troligtvis båda delarna. Dels känns det för många orealistiskt att sjunga ”bitch better have my money” om den man som är skyldig en pengar och sedan mörda honom för det och det är ett störningsmoment för många. Ett större störningsmoment har det skrivits en hel del om och det är faktumet att det handlar om en rasifierad kvinna som utsätter vita för våld. Då jag inte har tolkningsföreträde i frågan så tänker jag inte yttra något om saken men däremot uppmana er att läsa denna text; ”This is what Rihanna’s BBHMM Video says about black women, white women and feminism”. Fortsättningsvis får ni även gärna läsa till exempel ”Why Rihanna’s #BBHMMvideo is the revenge film we all need”, ”In defense of the #BBHMM video” och de 13 bästa ögonblicken ur BBHMM enligt Greta.

Det som gör BBHMM till den geniala musikvideon som det faktiskt är så är det djupet i den. Att ta tillbaka det som är ens eget, att ta tillbaka något en gjort sg förtjänt av men som blivit stulen – temat är uppenbart och troligtvis självupplevt av Rihanna som blev blåst på en rätt stor summa av sin producent för några år sedan. Temat är slående. Att det dessutom är en kvinna som tar tillbaka det som är hennes från en man gör det hela mer powerful eftersom det då kan tolkas på ett strukturellt plan, precis som faktumet att Rihanna rasifieras medan The Bitch är vit. Det blir klasskamp, könskamp och rasism i ett. Symbolismen flödar och allting du trodde du hade koll på kommer ifrågasättas. Rihanna är dessutom en artist som må klä sig i väldigt lite kläder och visa väldigt mycket hud men tydligt gör det på sina egna villkor – något som vi behöver mer av. Det finns ingenting dåligt med Rihannas musikvideo – den är klockren från början till start.

skrik14

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s