Ta håret tillbaka!

Fyra dagar har gått sedan finalen i Melodifestivalen. Fyra dagar har gått sedan bibliotekarien Lina i ren eufori över Loreens vinst råkade visa sin orakade armhåla i TV. Fyra dagar har gått sedan en kvinna visade en orakad armhåla i TV. Fyra dagar fyllda av hat från trångsynta män och kvinnor i vårt samhälle som anser att de har rätt att kränka individer som väljer att inte raka sig under armarna. Nej, förlåt – fel ordval. Det ska stå ”kvinnor”, inte ”individer”.

En skärmdump på en kvinnas armhåla laddades upp på Facebook i lördags och hundratals personer bestämde sig för att kollektivt nätmobba Lina, ägaren till den håriga armhålan. Anledning till nätmobbningen: en kvinnas håriga armhåla. Jag måste nästan nypa mig själv, för jag trodde inte att människor kunde vara så dumma. Året är 2012 och vi kan fortfarande inte förstå att kvinnor inte behöver raka sig under armarna.
Om man inte rakar sig under armarna så är man äcklig eller ett feministluder, och ibland förtjänar man till och med att dö. På grund av lite hår. Varför? Därför. Därför att kvinnor har ett ideal som vi prompt ska följa. Vi ska raka av varenda millimeter av hår på exakt hela kroppen utom vårt huvud, men våra karlar kan ha hår vart de vill. Så har det alltid varit och så ska det förbli.

Fråga: varför är det alltid män som ska bestämma över kvinnors kroppar? När blev vi av med friheten att bestämma över oss själva? På Facebook startades gruppen ”Ta Håret Tillbaka” där kvinnor, och män, laddar upp bilder på sina håriga armhålor för att visa stöd till Lina åt till de kvinnor som blir drabbade av hat av anledningen att de har hår. Karlar skriver att man är äcklig och dum i huvudet. Kvinnor skriver att man är äcklig och dum i huvudet. För man är hårig. För att man har valt att inte raka sig.

Vi pratar om hår. På huvudet, ryggen, benen. Under armarna, mellan benen och på rumpan. På armar och mage. Hår. En kvinna valde att inte raka sig, och folk tycker att de har rätten att kalla henne äcklig. Över hår. Det som vi alla har. Det som vi alla föddes med.
Varför rakar vi oss? En del anser att det är hygieniskt, en del anser att det är snyggt, en del gör det av gammal vana och vet inte ens varför de startade och sen finns det de som tycker att det är skönt med renrakade partier på kroppen. Själv anser jag att man bestämmer själv om man vill ha hår någonstans eller inte. Det är inte direkt en mänsklig rättighet att kränka andra bara för att någon inte passar in på deras definition av skönhet. Själv anser jag att det är rätt hemskt att se hur kvinnor blir kränkta på Internet och på stan av anledningen håriga armhålor. Eller, det är inte ”rätt” hemskt – det är hemskt.

Vi är tillbaka där det startade. Det är bara hår. Det är som en ond cirkel av hat från människor som anser att de vet bättre än andra, men vad ger dem rättigheten att kränka andra? Av anledningen ”hår?”. Aftonbladet har ett gäng artiklar som publiceras om kvinnor som tagit skada i samhället och av personer de älskar av anledningen att de är kvinnor. De kanske borde starta något nytt. ”Kvinnor hatade- anledning: hårig armhåla!”.
Vad jag vill säga, egentligen, är att man får se ut precis hur man vill. Vill du raka dig? Gör det. Vill du det inte? Gör det inte. Man bestämmer själv över sig själv och sin kropp och att folk anser att de har mer rätt än andra att trycka ner någon av den anledningen att denne är hårig är bara helt snedvridet.
Det visar vilket utseendefixerat samhälle vi lever i och hur man minsann förtjänar att dö om man går emot normen.

Till de kvinnor, och män, som får lida av andras glåpord och kränkningar: stå på er. Ni är bäst i hela jävla världen.

Lämna en kommentar